Rob. M
Mistrz pióra

Dołączył: 06 Paź 2006
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Czw 23:33, 29 Maj 2008 Temat postu: Wyhodowano karczocha bez ,,pancerza" |
|
|
Włoscy naukowcy wyhodowali karczocha najnowszej generacji - bez twardych, grubych i kłujących liści zewnętrznych - informują media.
Celem naukowców, którzy prowadzili swe eksperymenty przez cztery miesiące, było uczynienie warzywa bardziej ,,przyjaznym" i łatwym w obróbce. Wielu konsumentów zniechęca do kupowania tego przysmaku właśnie jego twardy ,,pancerz".
Nowe delikatne karczochy, wyhodowane przez badaczy z Instytutu Produkcji Żywności w Bari trafią już wkrótce do sklepów we Włoszech. Ich przygotowanie będzie bardzo proste.
- Udało nam się uzyskać serca karczochów eliminując najtwardsze i włókniste przysadki zewnętrzne oraz skracając jego długą łodygę - powiedział Nicola Calabrese z Instytutu w stolicy Apulii. Poinformował, że rezultaty badań jego zespołu są lepsze niż się spodziewano.
Zdołaliśmy - zapewnił - zachować wszystkie wartości odżywcze i smakowe karczochów oraz przedłużyć ich trwałość. Nowe karczochy będzie można trzymać w lodówce do dziesięciu dni.
Wartość rocznej produkcji karczochów we Włoszech szacowana jest na 700 mln euro. Nic zatem dziwnego, podkreśla się, że hodowcy walczą o klientów i muszą jeszcze bardziej zachęcić ich do kupowania tych warzyw.
Niedawno włoskie media zelektryzowała informacja o tym, że w Avezzano w środkowych Włoszech karczoch eksplodował w rękach myjącej go nad zlewem kobiety. Odniosła ona niegroźne obrażenia. Okazało się, że przyczyną wybuchu warzywa była nadmierna koncentracja substancji chemicznych z nawozów, które dostały się do jego środka.
Post został pochwalony 0 razy
|
|